Fakta är fakta

share | | Kommentera

Häromdagen gjorde jag ett personlighetstest, ni vet ett sådant där test som säger vilken färg man representerar (grovt förenklat). Man kan bli blå, grön, röd eller gul där de olika färgerna har olika drivkrafter här i livet. Lite kort kan man säga att gula är känslobaserade, röda fokuserar på handling och agerande, gröna är hjälpande och stödjande, blåa är sakliga och logiska.

Personligen såg jag fram emot det här testet, dels för att jag spenderat mycket tid det senaste halvåret att analysera min egen person men också för att det kan ge lite svar på hur andra personlighetstyper ser på mig.

Föga förvånande är jag knallblå med en del grönt, eller som man kan läsa i mitt resultat

Hans motto är: "Fakta är fakta". Han är skicklig på att upptäcka och samla in uppgifter för olika ändamål. Om han är mycket intresserad av ett ämne, skaffar han fram och sätter sig in i all tillgänglig information om ämnet.

Något min sambo gjort mig uppmärksam på mer än en gång men också något jag själv är mycket medveten om. Jag går all-in när jag stöter på nya grejer att sätta sig in i, det finns inget annat läge. Jag och min psykolog har också pratat om just detta karaktärsdrag och det är ett sätt för mig att ha kontroll över situationen likväl ett mått av bipolaritet. Inte för att jag är bipolär men jag är av åsikten att alla har ett visst mått av dessa diagnoser (bipolär, ADHD etc) utan att det för den skull behöver diagnosticeras.

Mattias är intuitiv och kan ställa bra frågor för att få fram den nödvändiga och fullständiga informationen han behöver. När det går undviker Mattias öppen konflikt. Människor betraktar ofta Mattias som formell och reserverad. Han vill hellre att andra skall fråga honom till råds än att han skall inleda konversationen. Mattias vill vara säker på att ge korrekta råd.

 Och det stycket beskriver otroligt väl hur jag fungerar i min arbetsroll men även privat. Hela rapporten är på cirka 40 sidor och jag känner igen mig själv i det mesta. Vid genomgången med beteendevetaren så fick jag föregå resultatet med att gissa på hur det gick och hon berömde min självkännedom vilket kändes bra. Det visar på att jag har gjort nånting rätt den senaste tiden.

Däremot så är det ju lite krock mellan min logisk, rationella sida och den känslobaserade när det kommer till exempelvis träning och löpning där jag vill vara betydligt mer känslostyrd och inte bara göra det som logisk är bäst för resultatet. Men ofta når man väldigt långt med bara kunskap och förståelse för att kunna genomföra en förändring.