DNF och backyard(ish) ultra

share | | Kommentera

Jag hade tänkt avrunda löparåret med att springa Stenö Ultra Trail 54K. Ett relativt platt lopp som startar i Stenö, tar dig mot Ljusne och Gussiberget, Börntjärn, Ålsjön, Hällmyra och efter kustlinjen tillbaka till Stenö. Starten går 06:00 på morgonen och första 10-12 kilometrarna avverkas med pannlampa.

Mina förberedelser inför loppet var minst sagt bristfälliga. Jag hade sovit och ätit dåligt men framför allt så hade jag inte mentalt förberett mig på loppet. Ingen nervositet eller tvivel vilket jag brukar ha när jag ska ge mig ut på något jag inte gjort förut. Kanske var det för att loppet bara var en bonus, årets mål var ju redan avklarat.

Hur det än var så kändes det som om energin rann ur mig mycket fortare än vad den borde och jag hade svårt att få i mig något. Försökte äta energibar och banan men energibaren bara växte i mun på mig och bananen kändes som om den aldrig tog slut.

Vid 16-17km jag fick jag telefonsamtal från larmbolager och stannade upp lite. Blev ikappsprungen av Anders Holgersson och Mikael Malmberg, två synnerligen erfarna ultrarävar i stan och då insåg jag att tempot troligtvis hade varit för högt för mig. Efter dryga 2 mil kom jag ikapp dem men det var dags för mig att springa ut i blåbärsriset för att ta hand om behoven och efter det kom jag aldrig igång igen.

Vid Björktjärn fanns en bekant ansikte med bil och jag bestämde mig för att bryta loppet, vilket inte var helt självklart då jag brottades med det mentala. Men i slutet av dagen ska det vara roligt att springa, jag vill gå i mål med känslan "det här vill jag göra igen". Jag hade säkert kunnat hanka mig runt men det hade inte varit kul. Troligtvis hade kroppen tagit onödigt mycket stryk i förhållande till sträckan och det hade inte varit med en bra känsla jag skulle korsat mållinjen.

Så det får bli ett nytt försök nästa år med lite mer förberedelser och ett tydligare uttalat mål med vad jag vill med loppet. Eller så blir det något helt annat vi får se.

På tal om annat så ska jag ta en liten mental revansch på söndag då jag ska springa en backyard(ish) ultra. Vid en riktig backyard ultra så ska ju sträckan vara 6,7km och man påbörjar ett nytt varv varje timme. Riktigt så blir det inte men det är en rundbana på runt 4,5km och man startar ett nytt varv när man vill. Platsen är Stormorshäll, klubbstugan är öppen och varm så man kan förvara ombyte, vätska och energi där. Min plan är att springa 10 varv och därmed få ihop cirka 45km men man springer precis så många varv man vill. Först start sker 09.00 och man få komma och gå precis som man vill. Jag hoppas att kroppen och knoppen är med mig denna gång, jag är i alla fall mer nervös redan nu än jag var vid startlinjen på Stenö Ultra Trail :)